Wiedza
Share on FacebookEmail to someoneTweet about this on Twitter

Jak zrobić kawę z dripa?

Jeśli kawa z Chemexa wydaje Ci się kwaśna, herbaciana i mało “kawowa” to kiepsko trafiłeś – kawa z dripa prawdopodobnie też Ci nie posmakuje. Zacznij od areopressu albo od kawiarki. Jeśli kawa z Chemexa Ci smakuje, ale wydaje Ci się trochę za czysta i jasna w smaku, to trafiłeś idealnie.

Do przygotowania kawy potrzebne są:

  • Dripper potocznie zwany dripem
  • Papierowy filtr
  • Dzbanek lub kubek
  • Woda w temperaturze 90-92 stopni (270-300ml na zalanie kawy i ok 100ml na przemycie filtra)
  • 18 gramów świeżo i jasno palonej kawy
  • Młynek do kawy*
    *możesz kupić kawę zmieloną, ale pamiętaj że kawa ziarnista dłużej zachowuje pełnię smaku.

Opcjonalnie:

  • Waga kuchenna lub dla baristów
  • Czajnik z wyprofilowaną szyjką
  • Stoper
  • Termometr

Krok 1.
Włącz czajnik z wodą. Postaw drip na dzbanku/kubku i włóż papierowy filtr do dripa. Patrz intensywnie na czajnik, żeby woda szybciej się zagotowała, lub przejdź do kroku 2.

Krok 2.
Zmiel 18 gramów kawy. Filtry do dripa są cieńsze niż filtry do Chemexa, więc mielenie powinno być trochę drobniejsze. Kawa ma przypominać sól morską/gruby piasek.

Krok 3.
Przelej trochę wody przez filtr. Dzięki temu unikniesz papierowego posmaku kawy, otworzysz pory w filtrze i rozgrzejesz drip oraz naczynie. Wylej wodę. Jeśli przelałeś/łaś całą wodę z czajnika to masz kolejne 2-3 minuty patrzenia się na czajnik.

Krok 4.
Zmieloną kawę wsyp do filtra. Wstrząśnij delikatnie dripem, żeby kawa równomiernie ułożyła się w filtrze.

Krok 5.
Zalej kawę 50ml wody w temperaturze 90-92°C i odczekaj około 30 sekund. W tym czasie kawa zacznie rozkwitać i uwalniać dwutlenek węgla, który pozostał w kawie po paleniu.

Krok 6.
Zacznij dolewać pozostałe 220 ml wody. Jeśli pokusiłeś/łaś się na zakup dzbanka z wyprofilowaną szyjką, to wodę wypada lać płynnym i kolistym ruchem ręki utrzymując stały i delikatny strumień . Jeśli korzystasz ze zwykłego czajnika, to przysługuje Ci prawo wlania wody szybciej, a następnie patrzenia się intensywnie na dripa, żeby kawa szybciej spłynęła. W obu przypadkach całość wody powinna przepłynąć przez kawę w ciągu 2-2,5 minuty.

Krok 7.

Gdy nie będzie już wody w filtrze, Twoja kawa jest gotowa.

UWAGI:

  1. Jeśli znajomy sprzedał Ci dripa mówiąc, że kawa z niego jest prawie jak americano, to na następne urodziny podaruj mu denaturat czyli prawie wódkę. Wbrew temu, co krąży w internecie, kawę z dripa i americano łączy tylko objętość. Americano powstaje przez dodanie gorącej wody do kawy przygotowanej metodą ciśnieniową, a drip jest metodą przelewową.
  2.  Standardowe proporcje wody do kawy są takie same jak w przypadku Chemexa, czyli 1:16 (18 gramów kawy zalewasz 288 ml gorącej wody). Jeśli wolisz mocniejszą w smaku kawę, to użyj mniejszej ilości wody. Za górną granicę uznaje się 300ml na 18 gramów kawy.
  3. Do użytku domowego polecamy dripy szklane oraz porcelanowe.
  4. Jeśli woda przepływa przez filtr za wolno, to prawdopodobnie kawa została zmielona zbyt drobno. Woda nie jest w stanie przepłynąć wystarczająco szybko czego konsekwencją jest nadekstrakcja – kawa będzie miała przepalony profil smakowy i wyczujesz w niej więcej goryczy.
  5. Jeśli kawa przepływa przez filtr za szybko, to kawa została zmielona za grubo i zachodzi podekstrakcja – woda ma za krótki kontakt z kawą i nie jest w stanie wyciągnąć z niej wszystkich smaków i aromatów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *