Wiedza
Share on FacebookEmail to someoneTweet about this on Twitter

Jak zrobić kawę w Chemexie?

Jeśli interesują Cię alternatywne metody przygotowania kawy i potrafisz ustać w miejscu przez 4 minuty, to Chemex może być rozwiązaniem dla Ciebie. Kawa przygotowana w Chemexie ma bardzo lekkie body i w niczym nie przypomina kawy z ekspresu ciśnieniowego. Jeśli preferujesz kawę o cięższej konsystencji, to może Cię zainteresować frenchpress lub aeropress.

Do przygotowania kawy potrzebujesz:

  • Chemex
  • Papierowe filtry dedykowane do Chemexa
  • Świeżo i jasno palona kawa
  • Młynek do kawy*

*możesz kupić kawę zmieloną, ale pamiętaj że kawa ziarnista dłużej zachowuje pełnię smaku.

Opcjonalnie:

  • Waga kuchenna lub dla baristów
  • Czajnik z wyprofilowaną szyjką
  • Stoper
  • Termometr

Krok 1.
Jeśli nie masz termometru, zagotuj wodę i pozwól jej ostygnąć przez co najmniej minutę przed zalaniem kawy. Pamiętaj, że do czajnika należy wlać więcej wody niż planujesz zużyć do przygotowania kawy.

Krok 2.
Włóż papierowy filtr do Chemexa. Strona trzywarstwowa filtra powinna być skierowana w stronę dziubka naczynia. Za każdym razem gdy wkładasz filtr odwrotnie, gdzieś na świecie otwiera się nowa kawiarnia sieciowa z kawą na guzik.

Krok 3.
Przelej przez filtr gorącą wodę. W ten sposób unikniesz papierowego posmaku kawy i rozgrzejesz szkło Chemexa. Wylej wodę bez wyjmowania filtra.

Krok 4.
Zmieloną kawę wsyp do filtra. Stosunek ilości kawy do wody decyduje o intensywności przygotowanego naparu. Przy proporcjach 1:10 (1 gram kawy na 10 gramów/mililitrów wody) kawa będzie bardzo intensywna. Na początek zaufaj Agnieszce Rojewskiej i zachowaj proporcje 1:16, czyli 42 gramy kawy i 700ml wody w przypadku dużego Chemexa.

Krok 5.
Zalej kawę 70-90ml wody w temperaturze 90-93°C i odczekaj około 30 sekund. W tym czasie kawa zacznie rozkwitać (ang. blooming). Jeśli kawa jest świeża, to na jej powierzchni zauważysz bąbelki powietrza, które powstaja przez uwalnianie sie dwutlenku węgla. Jeśli używasz kawy przemysłowej, a chcesz zaimponować bloomingiem znajomym, to dodaj do kawy pastylkę plusssza i zalej wszystko wodą gazowaną. Potem radź sobie sam.

Krok 6.
Zalej kawę wodą i staraj się utrzymać stały poziom wody w filtrze. Najbardziej cierpliwi bariści dolewają wodę małym strumieniem przez cały czas parzenia. Jednak dolanie całej wody na 2-3 razy w zupełności starczy, żeby uzyskać świetną kawę. Ten etap powinien trwać poniżej 2 minut. Jeśli trwa znacząco dłużej lub krócej, to prawdopodobnie powinieneś/powinnaś dostosować stopień zmielenia kawy lub sprawdzić czy doza kawy jest odpowiednia. (patrz: uwagi)

Krok 7.
Gdy nie będzie już wody w filtrze, Twoja kawa jest gotowa. Wyrzuć filtr i rozkołysz kawę w Chemexie. Nie dość, że pozwalasz kawie osiągnąć równowagę i pełnię smaku, to jeszcze wyglądasz na osobę która wie co robi.

 

UWAGI:
Chemex potrafi wynagrodzić trud włożony w jego przygotowanie klarowną, aromatyczną i bogatą smakowo kawą, ale jest mściwy i nie wybacza błędów. Oto kilka porad:

  1. Równa dystrybucja kawy w filtrze = zrównoważona ekstrakcja.
  2. Wrzątkiem zalewamy liptona, a nie Chemex. Woda w temeraturze bliskiej 100°C zaburza profil smakowy kawy.
  3. Jeśli dostałeś Chemex w prezencie i koniecznie chcesz dodać mleka i cukru do kawy, to mamy dla Ciebie rozwiązanie: Na dno Chemexa wsyp kawę rozpuszczalną i zalej ją wrzątkiem. Dolej 1 litr zimnego mleka UHT i wszystko wypij na jeden raz. Przetrzyj usta dedykowanym filtrem do Chemexa. Weź drugi w drodze do toalety.
  4. Jeśli woda przepływa przez filtr za wolno, to prawdopodobnie kawa została zmielona zbyt drobno. Woda nie jest w stanie przepłynąć wystarczająco szybko czego konsekwencją jest nadekstrakcja – kawa będzie miała przepalony profil smakowy i wyczujesz w niej więcej goryczy,
  5. Jeśli kawa przepływa przez filtr za szybko, to kawa została zmielona za grubo i zachodzi podekstrakcja – woda ma za krótki kontakt z kawą i nie jest w stanie wyciągnąć z niej wszystkich smaków i aromatów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *