Moda przemija, on nie.

leniviec

Centrum Warszawy, zagłębie kawiarni. Niejeden mówi, że to trudne miejsce ze względu na konkurencję. Jednak Leniviec jest już od 5 lat i nie zamierza zwalniać, a wręcz przeciwnie chce się powiększać. Czemu zawdzięcza swój sukces? Już dziś rąbka tajemnicy zdradzi nam Julita Chełchowska, manager Lenivca. REBEL: Jak zaczęła się Twoja przygoda z kawą? Julita Chełchowska: […]

Czytaj dalej


Brama do świata kawy.

fullsizerender7

Rynek krakowskiej kawy obecnie jest bardzo rozbudowany jeśli chodzi o kawiarnie sieciowe jak i te prywatne. Jednak pośród wielu ta kawiarnia na pewno wyróżnia się z tłumu! Niewielki lokal w bramie przy Floriańskiej sprawia, że już od wejścia czuję się jak mały odkrywca! Po przekroczeniu drzwi dociera do mnie przyjemny aromat kawy oraz świeżo pieczonego […]

Czytaj dalej


Kawiarka (Moka Pot) – jak zrobić kawę?

Zrzut ekranu (12)

Kawiarka reklamowana jest jako domowa metoda parzenia espresso. Jest w tym trochę prawdy, bo kawa wychodzi intensywna, mocna, z odrobiną cremy i pozbawiona kwaskowatości. Prawdziwe espresso wymaga ekstrakcji w wyższym ciśnieniu i przy innych proporcjach kawy do wody, ale ta nieścisłość nie zniechęciła ponad 200 milionów klientów, którzy cenią sobie prostotę przygotowania kawy w kawiarce. […]

Czytaj dalej


Barista? Nie, BRISMAN! – wywiad z Mateuszem Gacą

gaca blog

Chcecie poznać prawdziwego rebelianta kawowego? Przedstawiamy Wam Mateusza Gacę, który prowadzi Brisman Kawowy Bar w Poznaniu, a w wolnym czasie… rapuje o kawie 😉 Przeczytajcie cały wywiad i dowiedzcie się, jak wyglądała jego droga od bycia „ekspresem do kawy” do zostania Vice-Mistrzem Polski Latte Art, skąd Gaca czerpie niekończące się pokłady energii oraz przede wszystkim – co różni […]

Czytaj dalej


Aeropress – jak zrobić kawę?

aeropress2

Jeśli podchodzisz do sprawy poważnie, to wiedz że Aeropress jest tak cenioną i popularną metodą przygotowania kawy, że doczekał się własnych Mistrzostw Świata. Jeśli wolisz podejście na luzie, to pamiętaj, że Aeropress wynalazła firma, która specjalizuje się w produkcji frisbiee, plastikowych bumerangów i yoyo.   Do przygotowania kawy potrzebujesz: Aeropress Filtr do Aeropressu Dzbanek lub […]

Czytaj dalej


Jak zrobić kawę z dripa?

copa-vida-featured-L

Jeśli kawa z Chemexa wydaje Ci się kwaśna, herbaciana i mało “kawowa” to kiepsko trafiłeś – kawa z dripa prawdopodobnie też Ci nie posmakuje. Zacznij od areopressu albo od kawiarki. Jeśli kawa z Chemexa Ci smakuje, ale wydaje Ci się trochę za czysta i jasna w smaku, to trafiłeś idealnie. Do przygotowania kawy potrzebne są: […]

Czytaj dalej


Jak zrobić kawę w Chemexie?

ChemexTutorialBanner

Jeśli interesują Cię alternatywne metody przygotowania kawy i potrafisz ustać w miejscu przez 4 minuty, to Chemex może być rozwiązaniem dla Ciebie. Kawa przygotowana w Chemexie ma bardzo lekkie body i w niczym nie przypomina kawy z ekspresu ciśnieniowego. Jeśli preferujesz kawę o cięższej konsystencji, to może Cię zainteresować frenchpress lub aeropress. Do przygotowania kawy […]

Czytaj dalej


Miejsce, w którym zatrzymał się czas

kosmos

Na placu Grzybowskim w Warszawie, w miejscu styku dwóch kultur — polskiej i żydowskiej, pośród starych kamienic i nowoczesnych wieżowców znajdziecie niewielki lokal z brooklyńską duszą, mieszczący w sobie universum smaków i klimatów — kawiarnię Kosmos. Wraz z jej właścicielem Kamilem  Świątkiem zapraszamy Was w podróż do miejsca, w którym czas nie istnieje. Historia rozpoczyna […]

Czytaj dalej